vragen

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Wij krijgen vaak vragen van champagne liefhebbers en beantwoorden deze natuurlijk graag. Zo kregen we ook onderstaande vraag.

Ik heb ongeveer 8 jaar geleden een fles champagne gekregen van een goede kennis die bij u in de fabriek is geweest.
Ik heb toen de champagne weggelegd met de bedoeling om die bij een feestelijke gelegenheid aan te spreken. Ik ben geen grote drinker dus alleen met een feestje of een leuk dineetje gebruik ik alcohol. Door enkele verhuizingen ben ik de fles vergeten en ik kom die nu tegen. Mijn vraag is: hoe lang is champagne goed om te drinken? Volgens mij niet lang, maar ik ben er niet zeker van. Ik ontdek geen datum op de fles maar wel:: au Chateau de Pierry. Brut. En op de plakker op de kurk: 51-N-298. Kan ik deze fles nog gebruiken of moet ik hem – helaas – weggooien.

Ons antwoord:
Een zeer goede vraag die niet makkelijk te beantwoorden is.

De commerciële sector zal je al snel beantwoorden dat de champagne al gerijpt is op het moment van botteling en je hem dan zo snel als mogelijk moet op drinken, om dan vervolgens uiteraard een nieuwe fles aan te schaffen.

De werkelijkheid zit iets anders in elkaar.

De champagne wordt of gemaakt van de Chardonnay druif ( de blanc de blancs champagne), van de Pinot noirs druif ( de blanc de noirs champagne) of van de Pinot Meunier druif.

Om bij de laatste te beginnen, zo’n 35% van de champagnes worden gemaakt van de Pinot Meunier druif. Indien er veel van deze druif in een champagne is verwerkt, dan is de champagne in principe niet langer dan 9 maanden houdbaar. Pinot Meunier is immers een druif die niet alleen snel rijpt, maar ook snel over de top is.

De blanc de blancs en blanc de noirs champagne zijn langer houdbaar. Hieirbij geldt de volgende vuistregel:
Een champagne die een rijping van drie jaar heeft gehad ( gemiddeld hebben de meeste champagnes deze rijping gehad) kan je in de meeste gevallen ook drie jaar bewaren.

Champagnes worden altijd van meerdere jaargangen gemaakt om dezelfde kwaliteit en smaak te garanderen. Soms staat er een jaartal op de champagnefles (een millésimé). Een champagne millésimé betreft meestal een champagne uit een goed jaar. Logisch gevolg is dan ook dat deze champagne langer houdbaar is. Hoe beter het jaar, hoe langer houdbaar de champagne.

Terugkomend op jouw fles. Ik lees dat het een brut is die je 8 jaar geleden hebt gekregen. Het betreft hier bijna zeker een fles van de Pinot Meunier druif, de minst lang houdbare. De kans is heel klein dat deze nog drinkbaar is.

Het beste is om de fles te bewaren als aandenken, of helaas, toch weg te moeten gooien. Hopelijk kan je snel weer genieten van een nieuwe fles champagne!

Het je ook een vraag? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.