recepten

Kleren maken de man

Het is oudejaarsavond: vijf voor twaalf, een laatste koude oliebol wordt nog even naar binnen gewerkt en de flessen champagne komen op tafel. Het is voor velen een bekende setting waarmee het nieuwe jaar wordt ingeluid. Maar het kan ook anders.

In de eerste plaats is het natuurlijk zonde om met een volle maag en al aardig wat andere alcoholische versnaperingen achter de kiezen buiten op straat nog even een glas champagne naar binnen te gieten. Champagne, maar natuurlijk ook andere topwijnen, komen beter tot hun recht op het moment dat de smaakpapillen nog niet een hele avond overuren hebben gemaakt. De zondagmiddag in combinatie met een lichte lunch is dan ook bij uitstek mijn favoriete champagnemoment. In alle rust en met volledige aandacht kan je dan genieten van het glas champagne.

In de tweede plaats geldt voor champagne hetzelfde als met wijn: samen met het juiste gerecht ontstaat synergie. Een heerlijke droge witte wijn bij vis of een diep rode wijn bij een wildstoof zijn geen nieuwe inzichten, maar het blijven wel perfecte combinaties. Zo ook bij champagne. Sushi, zalm of gevogelte zijn ideale gerechten voor champagne, maar ook een dessert met een iets wat zoetere champagne zal ik niet snel laten staan.

Het advies? Eén: drink champagne ook eens op een andere dag dan 31 december. Twee: kleren maken de man, dus waarom champagne niet het eten? Als dan die heerlijke zondagmiddag aanbreekt probeer eens wat nieuws en verwerk de champagne in het eten. Zo kan de champagne prima worden verwerkt bij de forel of mosselen, maar ook minder voor de hand liggende combinaties, zoals champagne kaasfondue, champagnemousse en champagne risotto, zijn zeker de moeite waard om eens te proberen. Tot slot, sluit de maaltijd af met de bekende Kir Royal en een heerlijke champagne cupcake.

En op 31 december 2013? Dan sta je vast en zeker weer vol van eten en verschillende dranken met je glas champagne in de kou. Hopelijk denk je dan terug aan alle momenten in 2013 waarop champagne(eten) wel tot haar recht kwam.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.