Er gaan nogal wat verhalen de ronde hoe je het beste champagne kan bewaren. Onderstaand ons advies. Hou altijd in je achterhoofd dat champagne geen ‘bewaarwijn’ is. Zodra de fles in de (web)winkel verschijnt, is de champagne perfect om gedronken te worden.

  1. Hoe kun je champagne het beste bewaren?
  2. Hoe kun je champagne het beste bewaren na opening?

Hoe kun je champagne het beste bewaren?

Champagne is een wijn die eigenlijk meteen geschikt is voor consumptie. Het is geen klassieke bewaarwijn. Nu valt er niet iedere dag wat te vieren, dus het komt vaak voor dat de champagne een tijd lang thuis ligt. Het goed bewaren van de champagne heeft een positieve invloed op de houdbaarheid van de wijn. Let hierbij op de volgende zaken.

1. Temperatuur
Wijn is het algemeen, en champagne in het bijzonder, kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen en hoge temperaturen. Een goede bewaartemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden.

2. Licht
Champagne houdt niet van licht, al helemaal geen zonlicht. Daarom worden champagnes het beste bewaard in een donkere ruimte. Wanneer een champagne langdurig wordt blootgesteld aan licht  (uv-straling) gaat dit ten koste van houdbaarheid.

3. Bewaren van fles
Een champagnefles moet horizontaal worden bewaard met weinig tot geen beweging Hierdoor kan de kurk niet uitdrogen. Trillen en schudden beïnvloedt de houdbaarheid van de champagne ook nadelig.

Hoe lang is champagne te bewaren na opening?

Zodra de champagne wordt geopend, komt zuurstof bij de wijn en ontsnapt koolzuur uit de wijn. Dit bevordert niet de houdbaarheid van de champagne. Over het algemeen is de champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen te bewaren. Het is dan wel van belang dat de champagne wordt bewaard in de koelkast en wordt afgesloten met een champagne afsluitdop of een champagne stopper. Deze sluiten de fles goed af na openen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

No products in the cart.