Er zijn verschillende maten champagneflessen. Net zoals bij wijn koop je champagne meestal in flessen van 75 centiliter. De magnum (1.5 liter) is bij champagne een formaat die je vaker ziet dan bij andere wijnen. Naast de Formule 1 worden er ook regelmatig magnum flessen geopend op feesten. 75 centiliter is vaak niet voldoende voor alle gasten, de magnum biedt dan uitkomst.

Maar de standaardfles en de magnum zijn niet de enige formaat flessen waarin je champagne kan kopen. In totaal zijn er tien verschillende maten waarin je de bubbels kan aanschaffen.

Kwartfles: 18.7 cl
Halve fles:  37.5 cl
Fles: 75 cl
Magnum: 1,5 l (2 flessen) 
Jeroboam: 3 l (4 flessen)
Rehoboam: 4,5 l (6 flessen)
Methuselah: 6 l (8 flessen)
Salmanazar: 9 l (12 flessen)
Balthazar: 12 l (16 flessen)
Nebukadnezar: 15 l (20 flessen)

Bij de halve fles, standaardfles en de Magnum vindt zonder uitzondering het gistingsproces plaats op de fles. Op deze manier krijg je beste kwaliteit champagne. De kwartfles, de Jeroboam en de nog grotere flessen worden onder druk gevuld met champagne uit standaardflessen. Deze techniek heet transvasage. Het risico dat de champagne afneemt in kwaliteit is hierbij groter omdat er op deze manier lucht bij de champagne kan komen.

De meeste huizen verkopen naast de standaardflessen ook halve flessen, Magnums en soms een Jeroboam. Deze laatste is meestal alleen verkrijgbaar met de traditionele brut champagne. De zeer grote flessen zoals de Salmanazar, Belthazar en Nebikadnezar worden tegenwoordig nauwelijks meer gemaakt. Het spreekt voor zich dat deze flessen minder makkelijk verkopen. De grootste uitdaging ligt echter niet alleen bij de verkoper, ben je zelf in het bezit van een fles van 9 liter of meer dan is niet alleen de vraag hoe je deze kan koelen maar ook hoe je hem in een glas schenkt. En dan hebben we het nog niet over het vinden van een passende glasbak.

Champagneflessen openen

Voor het openen van champagneflessen, welk formaat dan ook, bestaan ook de nodige etiketten. Zo open je de fles wanneer deze nog in de koeler staat. Heb je deze niet voorhanden begin dan met het verwijderen van het bovenste gedeelte van het stanniool, de tinfolie die de hals en de kurk van de fles bedekt. Bij veel flessen heb je net onder de flessenhals een perforatie waardoor het gemakkelijk gaat. Hierna verwijder je de muselet, het metalengedeelte dat om de kurk zit. Staat je fles in de koeler haal hem dan eruit. Met je linker hand hou je de kurk vast, vervolgens draai je fles uit de kurk en dus niet de kurk uit de fles. Ook is het belangrijk om de fles enigszins schuin te houden, op deze manier voorkom je dat de kurk wegschiet en dat er champagne verloren gaat. Het openen van een fles champagne zonder een harde knal vergt wel enige oefening, open daarom regelmatig een fles.

Nadat je de fles hebt gedronken kan je overwegen om het metalen gedeelte op de dop, de plaque, te bewaren. Het is vaak mooi versierd met wapens en initialen van het huis. Op de Franse brocantes wordt er levendig gehandeld in deze plaques. Op deze manier kan je wellicht weer een gedeelte van je volgende fles terugverdienen.

Sabreren

Ben je inmiddels vertrouwd met openen van een fles champagne en op zoek naar meer uitdaging, dan is sabreren misschien iets voor jou. Met sabreren wordt met een sabel de kurk (en het bovenste deel) van de champagnefles afgeslagen. De kurk vliegt dan met een snelheid van 230 km per uur van de fles. Dit gaat altijd goed, door de hoge druk van 6 bar (een hogere druk dan een autoband) kan er nooit glas in de champagne komen. Binnenshuis misschien niet de meest geschikte manier om de fles te openen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.