Champagne is een heerlijke wijn, echter het drinken van champagne uit een plastic beker is niet iets dat wij aanraden. Om de smaak van champagne echt tot zijn recht te laten is de keuze van het glas belangrijk.

Geschiedenis van het champagneglas

Het verhaal gaat dat de oorspronkelijke champagnecoupe is ontworpen naar het voorbeeld van de borsten van Marie-Antoinette, de vrouw van Lodewijk XVI. In de lange geschiedenis van de champagne is het glas regelmatig onderhevig geweest aan modegrillen. Zo was tot de jaren ’60 van de vorige eeuw de coupe met de brede bovenkant  in Frankrijk zeer populair. Dit glas is eigenlijk niet geschikt voor champagne omdat op deze manier zowel de smaken als de bubbeltjes snel verdwijnen. De traditionele flûte is een glas die dit probleem grotendeels verhelpt. Ook dit glas heeft zich in de loop der jaren aangepast. Zou is de traditionele flûte met de smalle cilindrische vorm niet ideaal omdat deze de wijn stimuleert om snel omhoog te gaan. De Oostenrijker Georg Riedal ontwierp een glas met een wijdere bovenkanten een rondere kom. Volgens de kenners is dit  Prestige-Cuvée-glas het beste om champagne uit te drinken. De vraag is natuurlijk hoe lang dit zo zal blijven.

Tips om goede champagneglazen te kopen

Wat zijn goede champagneglazen? Koop een eivormig glas voor het drinken van je champagne. Overigens zijn eivormige glazen ook het beste voor het drinken van andere wijnen. De geuren en bubbels komen zo beter tot hun recht. Wij geven daarnaast de voorkeur aan een klein glas van 10 centiliter, op deze manier slaat de bubbel niet snel dood en drink je steeds champagne op de juiste temperatuur. Daarnaast is het natuurlijk leuk om het glas steeds te mogen bijschenken.

Bij het afwassen kan je het beste alleen warm water gebruiken. Als je ze daarna is de kast zet doe dit dan altijd met de kelk naar boven. Heb je toevallig nog een doos Ikea champagneglazen staan dan is ons advies: scherven brengen geluk!

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.