Als we het hebben over de streek spreken we over Champagne, hebben we het over de drank dan is het champagne. In het Frans respectievelijk ‘la Champagne’ en ‘le champagne’. De streek kent een geschiedenis die ver terug gaat en waarbij de grenzen regelmatig zijn verschoven. Tegenwoordig beslaat het gebied de departementen Ardennes, Marne, Aube en Haute-Marne, waarbinnen ongeveer 31.500 hectare is beplant met druiven voor de champagne. De grenzen van het wijnbouwgebied Champagne zijn bepaalt op grond van de bodemsamenstelling, -structuur en mesoklimaat.
De bodem van Champagne
Druiven verbouwen in het Champagnegebied is niet eenvoudig. Het gebied ligt bijna op de 50e breedtegraad, door deze noordelijke positie is het succesvol laten groeien van druiven een hele uitdaging. Met een gemiddelde jaar temperatuur van 10.4° C is het er slechts 1 graad boven het absolute minimum waarbij de wijnstok nog kan gedijen. De wijngaarden liggen op de hellingen binnen het gebied, hierdoor zijn de wijnstokken beschermd tegen voorjaarsvorst.
De wijnbouw in dit gebied is met name een groot succes geworden door de bodem. Die bestaat uit een dikke laag kalk en krijt van soms 200 meter dik, genaamd craie à belemnites. Deze bodem is niet alleen ideaal voor de druivenstok, maar ook voor de rijping van champagne. De wortels van de wijnstokken kunnen in deze zachte grond gemakkelijk doordringen. Daarnaast zorgt de structuur van de bodem voor een goede afvoer van regenwater, terwijl ze tegelijkertijd voldoende vocht vasthoudt om in droge tijden weer af te staan. Het kalsteen werkt als een soort spons.
In de kalkbodem zijn kelders uitgehakt, waarin de flessen opgeslagen liggen. Deze kalkbodem houdt veel vocht vast, daardoor hebben de kelders een ideale temperatuur en luchtvochtigheid voor de rijpende champagne.
Champagne is een versnipperd gebied
De Champagneregio bestaat uit vier grote delen. Het meest noordelijk gelegen district heet Montagne de Reims. De twee meest bekende steden in dit gebied zijn Reims en Épernay. Reims is de officiële hoofdstad, waar veel champagnehuizen zijn gevestigd. In Épernay staat het grootste champagnehuis: Moët & Chandon.
Ten zuid westen van Montagne de Reims ligt het lager gelegen gebied Vallée de la Marne. Veel van de onze champagnes komen uit dit gebied.
Als we vervolgens nog wat zuidelijker afzakken komen we bij het gebied met de naam Côte des Blancs. Ook al doet de naam vermoeden dat hier voornamelijk chardonnay druiven groeien (blanc de blancs champagnes bestaan uit enkel chardonnay druiven), in verschillende dorpen groeit ook volop de pinot noir.
Naast verschillende kleine enclaves die ook nog tot de champagne beohoren is er nog het zuidelijk gelegen gebied Vignoble de L’Aube. Door de warme zuidelijke ligging van dit gebied is vooral de chardonnay druif hier favoriet. Ook zijn de champagnes in deze streek gemiddeld genomen iets goedkoper dan in de noordelijk gelegen gebieden.
Een klein gebied met veel impact
Champagne maakt 10% uit van de totale wereldproductie in mousserende wijnen. Gemiddeld wordt er 2.500.000 hectoliter per jaar geproduceerd, dit zijn 187.500.000 standaard champagne flessen. Zo’n 60% bestaat uit de ‘Big Five’ Moët & Chandon (26 miljoen flessen), Taittinger (19 miljoen flessen), Veuve Clicquot (16 miljoen flessen), Nicolas Feuillatte (10 miljoen flessen) en Mumm (5 miljoen flessen). Uiteraard goede champagnes, maar niet met het authentieke zoals bij de door ons geselecteerde huizen.
Wist je dat de wereldwijde verkoop van champagne een goede graadmeter is van de wereldeconomie? De verkoop van champagne correleert met de stand van de wereldeconomie.Vaak is een slechte wereldwijde verkoop van champagne in een bepaald jaar vaak een voorbode op een slechtere wereldeconomie het jaar daaropvolgend. Dus wil je bijdragen aan het oplossen van de crisis, drink dan veel champagne!