De geschiedenis van champagne gaat een paar honderd jaar terug in de tijd. Champagne wordt geproduceerd volgens de Methode Traditionelle. De benaming duidt op een vinificatietechniek (wijnmaakproces) waarbij wijn een tweede alcoholische gisting ondergaat in een afgesloten fles. Bij deze tweede gisting ontstaat koolzuur waar de wijn zijn mousse (bubbel) van krijgt. In de Champagnestreek heet deze methode; Methode Champenoise.

Naar verluidt is deze methode ontwikkeld door de blinde monnik Dom Pérignon die keldermeester was in Haut Villers in Champagne. Dit verhaal is een hardnekkig fenomeen en aan de waarheid kan getwijfeld worden, daar de oudste documenten die deze productie wijze omschrijft in de Engelse taal is geschreven en sinds 17 december 1662 in een Engelse bibliotheek wordt bewaard…..

Het oudste Franse document dat deze techniek omschrijft stamt uit de 18e eeuw en het oudste Champagne huis (Ruinart) is op gericht in 1721. De weduwe (Veuve in het Frans) Cliquot is op haar beurt belangrijk geweest met haar uitvinding van de heldere champagne d.m.v. het Remuage proces (het schoksgewijs draaien van de flessen in pupitres (een speciaal rek voor champagneflessen) zodat het bezinksel in de fles naar de flessenhals zakt) en het Degorgement (verwijderen van de bevroren prop met bezinksel)). Dit was een doorbraak voor heldere en de verfijning van champagne/mousserende wijn.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.