Er gaan nogal wat verhalen de ronde hoe je het beste champagne kan bewaren. Onderstaand ons advies. Hou altijd in je achterhoofd dat champagne geen ‘bewaarwijn’ is. Zodra de fles in de (web)winkel verschijnt, is de champagne perfect om gedronken te worden.

Hoe lang is champagne houdbaar?

Ons korte antwoord
Wij krijgen vaak de vraag hoe lang champagne te bewaren is. Een champagne is geen klassieke bewaarwijn. Alle champagnes die op de markt komen, zijn direct geschikt voor consumptie. Over het algemeen kun je de champagne even lang bewaren als deze in de kelder bij de boer heeft gelegen. Een probleem is hierbij dat je als consument niet weet hoe lang dit is.

De champagnes van Daarom Champagne zijn van de hoogste kwaliteit. Alle champagnes van Daarom Champagne hebben minimaal 2 jaar gerijpt in de kelder, daarom zijn onze champagnes maximaal 2 jaar houdbaar. Mits deze goed bewaard. Dit betekent dat de fles bewegingloos en horizontaal bij een contante temperatuur (tussen de 7 en 12 graden) op een donkere plek bewaard moet worden. Is dit niet gebeurd, ga er dan van uit dat de fles een goed jaar te bewaren is.

Er valt genoeg te vieren, trek daarom een champagne wat vaker open!

Ons uitgebreide antwoord
Hoe lang de champagne te bewaren is, is afhankelijk van een aantal factoren.

De gebruikte druivensoorten:  De champagne wordt of gemaakt van de Chardonnay druif ( de Blanc de Blancs champagne), van de Pinot Noirs druif  of de Pinot Meunier druif ( de Blanc de Noirs champagne). De Pinot Meunier is een druif die vaak wordt gebruikt door de lage prijs en snelle rijping. Deze snelle rijping zorgt er ook voor dat de champagne niet langer houdbaar is dan 9 maanden. Een champagne gemaakt van de Chardonnay of Pinot Noirs druif is wel langer houdbaar.

Het oogstjaar: Heeft een champagne een uitzonderlijk goed oogstjaar gehad, dan is deze bijna vanzelfsprekend ook langer houdbaar. Een champagne van een goed oogstjaar wordt een millésime of vintage champagne genoemd. Deze zijn langer houdbaard, gemiddeld zo’n drie jaar.

De rijpingstijd: De tijd dat een champagne in de kelder van de boer gelegen heeft is ook de tijd dat de champagne bewaard kan worden. Maar ook deze tijd wordt beïnvloed door de druivensoort die is gebruikt. Zoals eerder vermeld, de Pinot Meunier zorgt voor een snelle rijping en dus ook een kortere bewaartijd van de champagne.

Bewaren van de champagne: Ook de manier waarop de champagne door de consument zelf wordt bewaard is van invloed op de houdbaarheid van de champagne. Drie factoren zijn hier van belang.

1. Temperatuur
Wijn is het algemeen, en champagne in het bijzonder, kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen en hoge temperaturen. Een goede bewaartemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden.

2. Licht
Champagne houdt niet van licht, al helemaal geen zonlicht. Daarom worden champagnes het beste bewaard in een donkere ruimte. Wanneer een champagne langdurig wordt blootgesteld aan licht  (uv-straling) gaat dit ten koste van houdbaarheid.

3. Bewaren van fles
Een champagnefles moet horizontaal worden bewaard met weinig tot geen beweging Hierdoor kan de kruk niet uitdrogen. Trillen en schudden beinvloedt de houdbaarheid van de champagne ook nadelig.

De kurk: Gek genoeg is de kwaliteit van de kurk ook van invloed op de houdbaarheid van de champagne. De vaak duurdere champagnes worden afgesloten met een betere kwaliteit kurk. Dit bevordert logischerwijs ook de houdbaarheid van de champagne. Hoe hogere kwaliteit kurk er wordt gebruikt, hoe beter de kruk de fles afsluit waardoor zuurstof weinig  kans heeft in de fles te sluipen en weinig koolzuur uit de fles kan ontsnappen.

Maat van de champagnefles: Ook de maat van de champagnefles is van invloed op de houdbaarheid van de champagne. Een normale fles van 0,75L en een magnum van 1.5 liter zijn het langst houdbaar. Dit heeft te maken met het procedé. Champagne van deze twee formaten worden ‘ opgevoed’  op fles. De meeste andere flessen worden gevuld met een champagne uit een fles van 0,75L. Hierdoor komt meer zuurstof in aanraking met de champagne en zal er ook koolzuur ontsnappen. Dit bevordert de houdbaarheid van de champagne niet.

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.