Menig persoon heeft op 1 januari last van hoofdpijn. Vaak wordt er dan met een beschuldigend vingertje gewezen naar de sulfiet die in de champagne zat die de avond er voor is genuttigd. Sulfiet is echter vaak niet de boosdoener van de bonkende hoofdpijn in de ochtend….
Allereerst, wat is sulfiet en waarom vind je het in (mousserende) wijnen? Wijn is een natuurproduct. Door de aanwezige gistcellen op de schillen begint het sap van de druiven vanzelf te gisten. De ontstane wijn bederft redelijk vlug, de smaak gaat snel achteruit en in een later stadium ontstaat azijn.
Door het toevoegen van verbrande zwavel (sulfiet) wordt een tweede gisting op fles voorkomen en wordt bederf van de wijn tegengegaan. Sulfiet is een conserveringsmiddel. Wijnen zonder sulfiet zouden meestal ondrinkbaar zijn zonder dit stabiliserende conserveringsmiddel.
Aan elke (biologische) wijn wordt sulfiet toegevoegd, sommige meer dan andere. De bekende bubbel in een fles champagne ontstaat bij de tweede gisting op fles. Sulfiet in champagne wordt daarom alleen in zeer kleine hoeveelheden gebruikt om de wijn te conserveren en niet om te voorkomen dat er een tweede gisting op de fles ontstaat.
Maar hoe zit het nu met de hoofdpijn?
Over het algemeen geldt dat de betere champagnes heel weinig sulfiet bevatten waardoor de katerkans nihil is. Hoofdpijn na het drinken van champagne ontstaat vaak omdat de champagne te oud is. Gemiddeld is een champagne 1 jaar houdbaar, behalve de millesime champagnes van een jaartal. Veel mensen geven een fles champagne door. Flessen krijgen daardoor een doorlooptijd van meerdere jaren, iets dat de kwaliteit niet ten goede komt. Daarnaast wil men nog wel eens (veel) meer dan alleen champagne drinken; iets wat de kater ook niet ten goede komt.
Onze tip om geen kater te krijgen: koop champagne van goede kwaliteit en hou het de gehele avond alleen bij champagne…